Van Polen naar huis

Gepubliceerd op 24 november 2022 om 19:08

Eind september fietsen we Polen binnen. De houten huizen worden vervangen door stenen huizen. Het landschap is heuvelachtig en we fietsen de herfst in. De campings zijn half september al gesloten.

Wildkamperen is officieel niet toegestaan. Dus het vergt wat creativiteit om een plek voor onze tent te vinden. Door Warmshowers en 1nite-tent hebben we interessante ontmoetingen. De route die ons langs de kust voert is prachtig en we hebben, na het dipje in Estland, het plezier in het reizen weer helemaal terug.

Door de Russische oorlog in Oekraïne zijn de prijzen in Polen ook de pan uit gerezen. Om de Polen tegemoet te komen heeft de regering de boodschappen vrij van BTW gemaakt. Vlak nadat we de grens zijn overgestoken kopen we nectarine’s. We schrikken ons een hoedje van de prijs. De verkoper spreekt geen Engels, zoals bijna alle Polen, maar na enig heen en weer realiseren we ons dat het geen Euro’s zijn maar Zloty’s (20 eurocent).

We hebben in Gdańsk drie dagen een appartement gehuurd. We maken een rondvaart door de haven en slenteren door de prachtig gerestaureerde binnenstad met fraai gekleurde gevels.

Naarmate we dichter bij de Duitse grens komen, zien we witte appartement complexen uit de grond gestampt worden. Half oktober fietsen we Duitsland binnen. Over een boulevard met luxe herenhuizen. Wat een rijkdom. Eigenlijk is onze reis van Tallinn naar Duitsland ook een reis in ontwikkeling en rijkdom van de landen geweest. Heel bijzonder om dit zo te ervaren.

Op het eiland Rugen heeft Hitler Prora laten bouwen. Een hotel aan de kust met een lengte van 4,5 kilometer voor 20.000 gasten. Voor Duitse arbeiders en soldaten om op te laden. Door de uitbraak van WOII is het complex nooit afgemaakt. Na jaren van verval is het nu grotendeels omgebouwd tot appartementen, hotels, en allerlei winkels. Het is een toeristisch oord aan het worden.

Hier maken we ook kennis met kraanvogels. Enorm grote vogels. Bij zonsopkomst vliegen ze al trompetterend in v-formatie over ons heen naar hun foerageergebied. Bij zonsondergang vliegen ze al trompetterend terug naar hun pleisterplaats. Ze verzamelen zich met duizenden om het goede weer af te wachten om zich door de wind mee te laten voeren naar Spanje om te overwinteren.

Bijzondere ontmoetingen

Ela en Klaudia

ze hebben nog niet genoeg hout voor de winter, water komt uit de waterput.

Grzegorz

we maken een stadswandelingen met de milieubewuste Pool die zich zorgen maakt over wat men allemaal in de kachel gaat stoppen om het warm te houden. Hij is programmeur voor een Amerikaans bedrijf en wil volgend jaar verhuizen naar de Canarische Eilanden om van daaruit te werken.

Tomasz

laat ons zijn eigengestookte drank proeven en geeft een fles Wodka en chocolade mee voor onderweg.

Gaby

een in Duitsland wonende vrolijke Peruaanse.

Ramesh

uit India gevlucht omdat hij niet uitgehuwelijkt wilde worden. Tijdens de nacht moet hij als vrijwillige brandweerman uitrukken omdat er brand is in de fabriek waar hij werkt.

Bärbel

ze opent haar huis voor ons terwijl ze bij haar dochter in Berlijn is.

Birte

verdient als verhalenverteller haar geld en laat ons van de druivenrank eten.

Luis

Dagmar

Jens en Anja


Op 30 oktober worden we, na 7 maanden reizen, thuis warm onthaald door onze familie. De hele dag buiten en op reis zijn heeft een positieve invloed op je gestel. Johan is 10 kg afgevallen, de knoopjes in de rug zijn verdwenen en de bloeddruk is met 10 punten gedaald.

We hebben veel geleerd van onze eerste reis.

Na een half jaar zit ons hoofd vol met indrukken, er kan dan niets meer bij.

Na een half jaar willen wij onze familie en vrienden graag weer zien.

We hadden een route en een tijdschema. Daarmee hebben we onszelf opgelegd om afstanden te maken. Onze eigen verplichting gecreëerd.

Twee weken nadat we thuis zijn komen de kaarten al weer op tafel. Waar gaat de volgende reis naartoe? Beide hebben wij heel veel zin om weer op de fiets te stappen en het reizende leven voort te zetten. Een fijne conclusie.

We besluiten om na de kerstdagen naar de Middellandse Zee te fietsen. Van daaruit richting het oosten. Na een paar maanden vliegen we, van waar we op dat moment zijn, naar huis voor een vakantie van een paar weken om vervolgens de reis richting het oosten daar op te pakken waar we hem gelaten hebben…


Reactie plaatsen

Reacties

Jan de Krijger
een jaar geleden

Wij zullen dit even met aandacht lezen en bekijken!!! Mooi hoor!! Groet, t. Ineke en Jan,

Ineke Dammers
een jaar geleden

Johan en Wendy in bekeek elke avond jullie verslag en foto’s van de supermooie reis naar de Noordkaap en Spitsbergen, dat voerde mij terug naar IJsland waar ik 3 jaar geleden met een vriendin was…zoooo spectaculair…ik ga zeker wee meegenieten van jullie volgende reis…liefs tante ineke

Rienk Visser
een jaar geleden

Hallo Johan en Wendy,
ik heb met erg veel plezier, bewondering en respect jullie reisverslagen gelezen en gevolgd. Vaak zelf ook de ouderwetse kaart er bij gepakt.
Toch ook wel fijn om gezond en wel "thuis" te komen.
Op naar jullie volgend avontuur!