Duitse dijken

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 10:58

De paar dagen rust in Kostverloren heeft ons goed gedaan, de storm is geweken en we zijn klaar om nieuwe grenzen over te gaan. Met nog 1 hagelbui trotserend verlaten we Nederland en pakken we de North Sea cycle route (EuroVelo 12) weer op.

Nog niet wetende wat ons de komende 1000 kilometer door Duitsland te wachten staat, beginnen we voor ons gevoel nu echt aan dit wereldse avontuur. Het gevoel van vakantie wordt langzaam vervangen door het gevoel van vrijheid en het besef van een nieuw leven.

Ze zeggen, april doet wat ie wil en dat hebben we in vele opzichten ook zo beleefd door Duitsland. Na de Hollandse seizoenen, worden we verder deze maand volop getrakteerd op zon. De nachten zijn helder en net boven nul en dat geeft in de ochtend rijp op het gras en condens op onze quilt. Om dan vervolgens bij de eerste ochtend zonnestralen een kopje koffie buiten te drinken versterkt het ultiem gelukkige gevoel van vrijheid.

En dan Duitsland. We fietsen er zoals gezegd 1000 km doorheen in de regio waar ze je allemaal begroeten met ‘Moin’. Wat een dagelijks continue beeld geeft zijn voornamelijk de dijken met de vele grazende schapen, de open velden vol met gele koolzaadbloemen en de geclusterde rood-grijze windmolens. Dit beeld wordt een soort vertrouwde prent in ons hoofd en hart.

Maar Duitsland biedt ons nog zoveel meer. We komen door prachtig karakteristieke dorpen met de vakwerkhuizen en vele pittoreske dorpen als Greetsiel en Glückstadt met vissersboten en gekleurde siergevels. We doorkruisen onder andere Bremerhaven waar ontzettend veel peperdure auto’s klaar staan voor de export, nog maar niet te spreken over de gigantische haven van Hamburg, waar we met de ferry aankomen. We blijven een aantal dagen in Hamburg, niet voor een stadswandeling, maar deze keer voor de zoektocht naar vervangende spullen. April zorgt namelijk ook voor een klein beetje avontuur met materiaal wat ons in de steek laat. Naast de pomp van de benzinebrander, gaat ook onze iPad, de SP connect (iPhone houder voor op het stuur), een bidon en een slipper kapot, breekt er een bout van het zadel van Wendy af en zakken we bij het kampvuur door een gammele houten bank. De wet van Murphy “Anything that can go wrong, will go wrong” zetten we om in “geluk bij een ongeluk”, want we zitten vlakbij de grote stad Hamburg met zijn containerhaven, luchthaven en waar alles te koop is.

Maar het is Pasen en alles is dicht, waardoor we een paar extra dagen verblijven op een heel fijne camping. De camping heeft een strand waar caravans met de tractor op hun plek gezet worden. Er ligt voldoende droog hout om het vuur in de solostove mee te laten branden en met oude spaken, gekregen uit de Bikestore, creëren we een barbecue voor ons avondeten. Om in Hamburg te komen fietsen we een aantal keer over de Elbchaussee, een lange straat met indrukwekkende villa’s van rijke kooplui die op de heuvel gebouwd zijn met uitzicht over de Elbe.

Wat niet meer stuk kan is de ongelooflijk gastvrije, warme ontmoetingen die we hebben. We overnachten via Warmshowers bij Karen en Christian, die ons na een heerlijke avondmaal en ontbijt, het adres geven van Karens broer Harald en schoonzus Frouke vlakbij de Deense grens en op onze route. Ze runnen een melkveehouderij met 600 koeien. We mogen daar verblijven zo lang als we willen, in een eigen rietgedekt huis naast de boerderij. We kunnen gebruik maken van alles wat er in huis staat (oven, wasmachine, bonenkoffie apparaat). Alles wat we thuis ook hebben en zo vanzelfsprekend is geworden ervaar je nu als luxe. We overnachten verder 3 keer in iemands tuin (via het platform 1nite tent). Bij Heiko in Glückstadt, in de boomgaard van Ingo Abel (Die Stimme) en op het eiland Pellworm bij Pauline en Lasse. Allemaal zeer vriendelijke mensen met een vorm van gastvrijheid die we niet snel zullen vergeten.


Reactie plaatsen

Reacties

Ludo
2 jaar geleden

Leuke berichten zeg. Super om dat ultieme gevoel van vrijheid te mogen hebben.

Jerôme
2 jaar geleden

Wat een avonturen en wat een waanzinnige foto's!

Jaap en Vanessa
2 jaar geleden

Leuk om op deze manier een beetje van jullie vrijheid mee te kunnen genieten. En wat een prachtige foto’s!!

Henriette
2 jaar geleden

Wat leuk om jullie te volgen, wij hopen volgend jaar 1 april te gaan fietsen pensioen. Kunnen mooi alles afkijken 😉 en natuurlijk in een deuk gelegen om het bankje . Succes en geniet ze

Johan en Wendy
2 jaar geleden

Bedankt voor de complimenten, leuk om te horen. En leuk vooruitzicht volgend jaar!

Rienk Visser
2 jaar geleden

Hallo Wendy en Johan,
Wat een avontuur en prachtig om jullie reis op deze wijze te volgen.

Moniek
2 jaar geleden

Wat fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben. En leuk om zo mee te lezen en de mooie foto's te zien